Zonder vrijwilligers geen vereniging

Jan van Neer en Hans Kole zijn al jaren trouwe vrijwilliger bij Jeu de boules club Le Bastion. Ze zetten zich voor heel wat uurtjes per week in en doen er alles aan om de club draaiende te houden, maar dit is niet altijd even makkelijk. Zo is het aantal leden de afgelopen jaren gedaald en worden steeds minder jongeren lid. Door zich als vrijwilliger in te blijven zetten, hopen ze hier verandering in te brengen, maar dat is niet alles. Beiden halen namelijk ontzettend veel voldoening uit het vrijwilligerswerk.

Jan zet zich al ruim 2,5 jaar in als vrijwilliger voor Le Bastion en is nu voorzitter. Ook daarvoor was hij jaren als vrijwilliger actief bij andere sportclubs. Als voorzitter is hij verantwoordelijk voor het onderhouden van het contact met leden en instanties. Hans is al ruim 20 jaar vrijwilliger en vervult nu de rol als secretaris. Vanuit deze rol zorgt hij ervoor dat alles goed geregeld is voor de leden. Zo werkt hij de ledenadministratie bij, maar houdt hij ook de website up-to-date. 

Fanatiek verslaafd

De liefde voor het spel is groot en daarom zetten de heren zich kosten wat kost in om Le Bastion draaiende te houden. Het waren de schoonouders van Hans die hem in aanraking lieten komen met Jeu de boules. Zij hebben het spel geïntroduceerd en naar eigen zeggen is Hans ‘’fanatiek verslaafd’’ geraakt. Niet al te lang daarna is hij naast lid ook vrijwilliger geworden bij de club. 

Ook Jan ontdekte het spel per toeval en na één keer spelen was hij verkocht. Hij is inmiddels gekwalificeerd tot trainer en heeft in der loop der jaren ook mensen met een beperking mogen begeleiden tijdens het spel. 
Wat de heren zo mooi vinden aan Jeu de boules is dat de bewegingen die men maakt tijdens het spel goed zijn voor het lichaam en het daarnaast ook nog eens veel sociaal contact oplevert. De bewegingen die je maakt tijdens het gooien van de bal zijn matig intensief en daardoor is de sport toegankelijk voor iedereen. 

Vrijwilligerswerk bij een sportclub is een aanrader voor iedereen

Jan en Hans raden iedereen aan om vrijwilligerswerk bij een sportclub te doen omdat het belangrijk is voor de gemeenschap maar ook omdat het andere mensen stimuleert om te bewegen, en dan in het bijzonder kinderen. ‘’Kinderen zitten tegenwoordig vaak achter de computer, en dat vind ik zonde’’ verklaart Hans. Wat Jan verder zo bijzonder vindt aan vrijwilligerswerk is de waardering die hij ervoor terugkrijgt. 'Dat is niet te beschrijven'. Zolang onze gezondheid goed is, en we alles nog kunnen doen, blijven we dit werk voortzetten’’, aldus de heren.

Iedereen is welkom

Bij Le Bastion is iedereen welkom om mee te spelen. Het maakt niet uit of je jong of oud bent en ook niet of je een fysieke of mentale beperking hebt. Interesse om een keer mee te doen? Neem dan contact op met Jan of Hans. 

Jan van Neer: jhvanneer@gmail.com
Hans Kole: hanskole352@gmail.com

De heren en leden in actie