Vrijwilligerswerk is goed voor je sociale netwerk en het draagt bij aan sociale verbinding in de wijken, dorpen en steden

Jan de Jong, 62 jaar, bijna 41 jaar gehuwd, vader van 2 dochters is opa van 5 kleinkinderen en woonachtig in Goes. Hij is in 1978 gestart met Kyokushin (full contact) karate en vanaf 1985 gaan lesgeven in Kapelle en Goes. In 1992 is Jan het High Five Lifestyle Center begonnen (werd later Capital Sports en nu Fitland), waar de lessen toen werden ondergebracht. Bij zijn vertrek in 2005 hebben ze de lessen in gymzalen in Goes ondergebracht en nu wordt er getraind in het Omnium.

Jan is voorzitter van de Karatevereniging Kyokushin Zeeland. Daarnaast is hij gediplomeerd karateleraar en hoofdtrainer. Twee keer per week geeft hij les aan 3 verschillende leeftijdsgroepen; 6 t/m 8 jaar, 9 t/m 11 jaar, 12 jaar en ouder en senioren. De jongste deelnemer is 6 jaar en de oudste is 57 jaar. Zo regelt hij lessen en activiteiten voor de leden, zoals examens, ouder-kind training, een trainingskamp, strandtraining, clubwedstrijden en wedstrijden met andere scholen. Daarnaast verzorgen ze lessen schoolkarate en zelfverdediging voor het basis- en voortgezet onderwijs. Beroepsmatig verzorgt Jan ook trainingen voor militairen, politie en beveiliging. 

In corona tijd moeten ze erg flexibel zijn, snel schakelen en met veel meer zaken rekening houden om te voorkomen dat er leden besmet raken. Dus goed letten op de hygiëne maatregelen, afstand houden en bij klachten de ouders adviseren de kinderen thuis te houden. Bij de senioren letten ze vooral op de onderlinge afstand, maar gelukkig hoef je bij karate niemand vast te pakken en kan er op veel onderdelen gewoon getraind worden. Tijdens de eerste lockdown zijn ze vanaf de eerste week via Zoom online lessen gaan verzorgen. Er werden groepjes gemaakt op kleur band en konden zo de technieken trainen. Daarna zijn ze al snel naar buiten gegaan om lessen te geven in het Hollandse Hoeve gebied, vlakbij hun dojo in Omnium Goes. Bij de tweede lockdown konden ze terecht in de open parkeergarage onder het Chinees restaurant Nian Hao aan de Goese Poort. Daar stonden ze heerlijk droog. Nu zijn de eerste 2 groepen weer bezig in de dojo van Omnium en traint de oudste groep buiten.

Jan vindt het leuk om met jeugd en volwassenen bezig te zijn op sportief vlak. “Daarnaast kun je je kennis en ervaring overbrengen op de volgende generatie, zorgen dat ze naast meer conditie ook meer zelfvertrouwen hebben en zich kunnen verdedigen. Op bestuurdersvlak spreekt het organiseren en regelen me erg aan. Het is ook goed voor je sociale netwerk en je draagt bij aan sociale verbinding in de wijken, dorpen en steden. Zonder vrijwilligers kan een vereniging niet voortbestaan. Mensen die hun tijd, kennis en ervaring inbrengen zijn altijd nodig om de zaak draaiende te houden. Ons bestuur bestaat uit vrijwilligers en naast de assistent-trainers die meehelpen de trainingen te verzorgen hebben we ook een activiteitencommissie die de evenementen binnen de vereniging voorbereid en uitvoert. Dat creëert ook een leuke band onderling”, aldus Jan.

Momenteel werkt Kyokushin Zeeland aan de opbouw van een kader lesgevers die later het stokje kunnen overnemen. Met verschillende leeftijdsgroepen en kinderen en hun mogelijkheden (en aandachtspunten) is een breed kader nodig. Ze hebben al diverse assistent-trainers maar dat mogen er nog meer worden. Zowel qua karate als qua training geven staat het nooit stil, je blijft leren en moet je eigen vaardigheden blijven ontwikkelen.

Jan vindt het enorm leuk, bovendien een zinvolle tijdsbesteding. “Je raakt je stress kwijt, ontmoet mensen, leert van anderen en je kunt je kennis en vaardigheden overbrengen op anderen. Daarnaast vervul je een opvoedfunctie, naast de ouders en scholen en kun je bijdragen aan een betere samenleving door jouw normen en waarden over te dragen”, vertelt hij.

Judo Goes