"Tjoba is een ontzettend leuke, gezellige vereniging, daar doe ik graag wat extra’s voor"

Esther van Boven is 45 jaar, woont in ’s-Heer Hendrikskinderen en werkt als gymdocente op het Ostrea Lyceum in Goes. Ze is heel lang lid van de leukste korfbalvereniging van Zeeland, kv Tjoba. Tot een jaar of 10 geleden was ze actief spelend lid in de selectie. Door knieblessures is Esther gestopt. Omdat de sport korfbal een ontzettend leuk spel is, kon ze het niet laten om toch iets voor de club te blijven betekenen. Van jongs af aan heeft ze trainingen gegeven aan de jeugd en doet dat nog steeds. Samen met een heleboel andere enthousiaste trainers proberen ze de kids het korfballen te leren en beter te laten worden in de sport. Daarbij is het belangrijk dat de kinderen er vooral veel plezier in hebben.

Naast trainster staat Esther regelmatig achter de bar in de kantine. “Korfbal is echt een familiesport. Omdat deze sport met mannen en vrouwen samen wordt gespeeld is de sfeer tijdens en na de wedstrijd altijd erg gezellig en gemoedelijk. Vaak wordt er aan het einde van de zaterdag door hele gezinnen een frietje besteld, omdat er lang wordt na gekletst en geborreld”. Ook is ze sinds een paar jaar lid van het bestuur van Tjoba. Hierin heeft Esther de taak om de lijntjes van bestuur naar TC en JTC kort te houden.

Tsja, …ze kan zich de avond nog herinneren toen vanwege de eerste lockdown niet meer gesport mocht worden in de sporthal. Appjes over en weer van de ploeg, gaat de training nu wel door of niet. Ze hebben toen toch nog getraind, maar dat was voorlopig de laatste keer. “In het begin was het best even lekker. Geen twee keer in de week heen en weer naar de sporthal, op zaterdag geen wedstrijd coachen, scheelt een hoop tijd”. Maar na een tijdje ging Esther het toch missen. Gelukkig mochten ze naar de zomer toe toch weer wat gaan doen. De buiten trainingen werden weer opgestart. Desinfectiemiddelen aanschaffen, looproutes maken en een corona coördinator benoemen.

Na de zomervakantie begon de competitie weer voor jong en oud. Supporters moesten afstand houden, in de kantine (die tijdens de coronaperiode helemaal opgeknapt werd) werden strepen op de vloer geplakt, looproutes gemaakt. Een hoop werk, maar het belangrijkste was dat ze weer mochten. Bij korfbal is het speelseizoen van september tot november buiten daarna tot eind maart binnen en vanaf april weer buiten. In november mocht de jeugd binnen trainen, maar voor de senioren was het helaas erg lastig om te trainen met alle beperkingen die opgelegd werden. Toen ook de jeugd niet meer binnen mocht trainen zijn ze in januari buiten gaan trainen en dat doen ze nu nog steeds. Ook de senioren trainen op gepaste afstand buiten. “Geen gezelligheid in de kantine, maar blij dat iedereen weer sportief bezig kan zijn”, aldus Esther.

Esther vindt het leuk om met jeugd bezig te zijn. “Zowel op mijn werk als in m’n vrije tijd. De club Tjoba is een ontzettend leuke, gezellige vereniging, daar doe ik graag wat extra’s voor. Als je ziet hoe enthousiast de leden van Tjoba naar de vereniging toe komen om te sporten, een praatje te maken, lol te maken…daar doe je het voor. Je merkt wel dat het soms lastig is om vrijwilligers voor vaste taken te vinden. Maar vele handen maken licht werk. Gelukkig zijn er bij kv Tjoba heel veel mensen die de club een warm hart toedragen en graag iets voor de club doen”.

Sinds september maken ze gebruik van twee prachtig nieuwe velden en de kantine heeft een make-over gekregen. Op dit moment hebben ze een prachtige accommodatie. De club heeft jarenlang overgangsklasse gespeeld, op dit moment spelen ze in de zaal eerste klas, op het veld 2e klas. “Langzaam toe werken naar weer een niveautje hoger, dat is wat we in de toekomst wel weer zouden willen bereiken. Naast dat het soms wat energie kost, krijg je ook veel energie van de dingen die je doet. Vrolijke mensen, blije gezichtjes, dat is toch hartstikke leuk”!

Esther van Boven tekstfoto