Sporten met je hart

Een hart- of vaatziekte zet je leven vaak op z’n kop. Want hoe leef je verder na een hartaanval, hartinfarct of een operatie? Hoe zet je je over je angsten heen en hoe creëer je vervolgens een gezonde levensstijl? Voor Rick Mudde (58) was Hart Vooruit de perfecte oplossing nadat hij op zijn 39e hartklachten kreeg.

Stel jezelf eventjes voor…

“Mijn naam is Rick Mudde. Ik ben (schoon)vader van zeven kinderen en trotse opa van drie kleinkinderen. Ik werk als calculator en werkvoorbereider bij Goemaat Glas en ik sport bij Hart Vooruit. Hier ben ik een aantal jaar geleden gaan sporten. En ik doe er tegenwoordig ook secretariële werkzaamheden voor.”

Wat is Hart Vooruit?

“Hart Vooruit is in het leven geroepen om hartpatiënten op een goede en gezonde manier te leren bewegen. Zo verbeter je je conditie en verlaag je het risico op hartklachten. We sporten met drie groepen die elkaar van half zes tot half negen op de woensdagavond afwisselen. Het doel van Hart Vooruit is om op een gezellige manier toe te werken naar een goede conditie.”

Hoe ben je zelf in aanraking gekomen met Hart Vooruit?

“Op mijn 39e ben ik gedotterd en vorig jaar heb ik een S-ICD AED-kastje gekregen. Nadat ik gedotterd was, ben ik op zoek gegaan naar een veilige manier om fit te worden. Via een vriend ben ik jaren geleden een keer uitgenodigd om eens mee te gaan naar Hart Vooruit. Sindsdien ben ik eigenlijk blijven plakken. De sfeer is altijd goed en het sporten is erg leuk!”

Hoe ziet een trainingsavond eruit?

“We beginnen de training altijd met een warming-up. Vervolgens doen we wat loop- en spieroefeningen. Als we goed warm zijn, gaan we aan de slag met één of meerdere balspelen. Geen training is hetzelfde; dat maakt het sporten zo leuk. Onze trainer daagt ons iedere training weer uit een andere sport te proberen.”

Voor wie is Hart Vooruit bedoeld?

“Hart Vooruit is officieel opgericht voor (ex)hartpatiënten, maar ook mensen zonder hartklachten zijn welkom. In onze groep is er ruimte om je grenzen aan te geven. Het is logisch dat niet iedereen volle bak mee kan sporten. Daar is veel begrip voor in de groep. Daarnaast is je leeftijd bij ons niet belangrijk. We hebben een groep met mensen tussen de dertig en tachtig jaar oud. De mix van mensen met verschillende leeftijden maakt de groep super leuk en gezellig!”

Waarom zou iedere hartpatiënt mee moeten doen?

“Doordat iedereen in dezelfde situatie heeft gezeten, begrijp je elkaar goed. Het hoofddoel is gezellig samen te sporten, maar het contact met lotgenoten is een mooie bijzaak. Het werken aan je conditie bij Hart Vooruit is daarnaast sporten met een wat lagere drempel. Er is altijd medische begeleiding aanwezig. Dit geeft een bepaald gevoel van zekerheid. Mocht er iets misgaan, dan is er altijd iemand in de buurt die je gelijk helpt.”

Lijkt dit je wel wat?

Iedereen is welkom om eens een keer mee te doen of de sfeer te komen proeven op woensdagavond tussen half zes en half negen. Wil je meer weten over Hart Vooruit? Stuur dan een mailtje naar hartvooruitgoes@gmail.com.

Hart Vooruit in actie