Opstarten in coronatijd

We gaan weer beginnen! De vakantie is voorbij, de zomerstop is achter de rug. Verenigingen gaan weer opstarten en de trainingen en wedstrijden komen weer op gang. En daarmee komt ook de vraag: ‘Hoe gaan we om met de coronamaatregelen die nog steeds gelden?’

We spraken voorzitter Edwin de Kok van VV Arendskerke erover.

“Begin augustus is iedereen weer gestart. We proberen zoveel mogelijk rekening te houden met het protocol van NOC*NSF. Het moet natuurlijk wel praktisch uitvoerbaar zijn. En we hebben een brief gehad van de gemeente en de GGD.  Met advies voor bijvoorbeeld de trainingen, dat advies hebben we overgenomen.”

Tijdens de trainingen is het complex van VV Arendskerke dicht. Iedereen moet thuis omkleden en thuis douchen. Op de speeldagen ligt dat anders, dan kunnen de senioren wel gebruik maken van de kleedkamers en douches.

De Kok: “We pakken daarbij een tijdslot van een half uur, waarbij je als team een kleedkamer tot je beschikking hebt. En dan kunnen er maximaal 7 naar binnen.”

Clubhuis

Het clubhuis is vanwege de maatregelen, doordeweeks dicht. De Kok: “Je moet het ook niet opzoeken en het is hier ook niet hoogstnoodzakelijk. Op zaterdag is het wel open, maar dan hanteren wij de richtlijnen zoals in de horeca. Dus, met een duootje aan een tafel met anderhalve meter ertussen. We hebben ook looplijnen uitgezet en we zijn nu nog zoveel mogelijk buiten, zolang het goed weer is.

We hebben best veel leden die meedenken en met goede ideeën komen, en ook helpen met het uitvoeren daarvan. Daar waar er vragen komen of er mensen zijn die zich niet aan de maatregelen willen houden, die spreken we aan. We proberen het wel uit te leggen.

Het begint met de gezondheid van de leden en de vrijwilligers, dat vinden we het allerbelangrijkst. Als je je niet aan een regel houdt, dupeer je ook de rest. Als er een speler positief getest wordt, dan kan dat hele team niet meer spelen.”

Andere verenigingen

Er is vanuit Arendskerke contact geweest met de KNVB. Die heeft verhalen van andere verenigingen op de website staan. Ook werd in de buurt van het Goese dorp gekeken, hoe anderen de coronamaatregelen toepassen.

Edwin de Kok: “We hebben andere verenigingen gesproken over hoe zij het oplossen. Op Arendskerke heb je het Arendshuis en daar zit een gymzaal bij. Dus daar hebben we naar gebeld of we eventueel de kleedkamers konden gebruiken. Maar momenteel gebruiken ze die ruimtes als opslag voor tafels en stoelen, omdat de foyer coronaproof moest worden ingericht. Het is ofwel een oplossing die wij niet kunnen gebruiken, of het zijn oplossingen die we zelf ook al hebben ingevoerd."

Toekomst

Wat betreft de toekomst van VV Arendskerke, weet Edwin de Kok op dit moment niet waar het heen gaat. “Je kunt natuurlijk slecht in de toekomst kijken. We zijn financieel gezond, dus we kunnen het heus wel even uitzingen maar wat als dat nog een half jaar of driekwart jaar gaat duren? Toen het aantal besmettingen nog voor het einde van de zomer al ging oplopen, dan ga je wel denken ‘hoe gaat dit verder?’  Wij zijn redelijk afhankelijk van kantine inkomsten. De bijdrage vanuit de overheid van 4000 euro vorig seizoen, was natuurlijk welkom. Maar als je ziet wat het gemis aan inkomsten is geweest, ja dat komt wel serieus aan.

We hebben gelukkig geïnvesteerd in zonnepanelen. Met die goede zomer is er flink elektriciteit opgewekt en niet verbruikt, dus wat dat betreft zijn we nu aan het sparen. Ook hebben we maatregelen genomen om aan de uitgaven kant te kijken, maar uiteindelijk als er niet veel geld binnenkomt dan gaat het wel een probleem worden."

opstart seizoen