Moniek (25) is al op jonge leeftijd begonnen met vrijwilligerswerk

Moniek van Eekelen, is 25 jaar oud en sinds 2007 vrijwilliger bij Forza Gymnastica in Goes. De turnsport is vanaf hele jonge leeftijd haar passie. Naast het vrijwilligerswerk is Moniek werkzaam in het speciaal basisonderwijs, ze vindt het werken met kinderen erg leuk en is bezig met de zij-instroom van de Pabo.

Op dit moment is ze voornamelijk betrokken bij de trampoline selectie van Forza Gymnastica. Moniek geeft trampoline trainingen aan springers die op regionaal en landelijk niveau wedstrijden springen in de leeftijd van ca. 12 tot 25 jaar. De springers springen wedstrijden in team verband en individueel. Dit ligt nu, net als in veel andere sporten, stil sinds corona. Wat iedereen erg jammer vindt.

In het jaar 2019 heeft Moniek samen met een andere vrijwilliger bij Forza Gymnastica de uitvoering Forza goes West End verzorgd. Dat was een enorme ervaring en maakt het vrijwilligerswerk erg divers en uitdagend. Ze is in 2007 gestart bij de kleutergym en doorgegroeid naar de trampolinesport. Op dit moment is eigenlijk alles anders. Normaal gesproken werken ze nu al toe richting het wedstrijdseizoen van het nieuwe jaar, maar dat is niet aan de orde. Ook zijn er springers boven de 18 jaar en zij moeten 1,5 meter afstand houden van elkaar. Inmiddels hebben ze daar aardig een weg in gevonden, maar dit valt niet mee.

"Vrijwilligerswerk doe ik omdat ik het leuk vind, heb altijd zin om weer nieuwe uitdagingen aan te gaan met de springers, maar vooral om plezier met ze te maken. Mijn passie voor de turnsport zal nooit verdwijnen, dus ik zal het nog wel even blijven volhouden. Het contact met andere mensen buitenom werk en school vind ik belangrijk. Binnen een vereniging is er altijd wel wat te beleven of te regelen. Verenigingen en daardoor ook vrijwilligers zijn in mijn ogen een belangrijk deel van de maatschappij”, vertelt Moniek.

Iets wat ze voor haar vereniging heel erg mooi zal vinden is een eigen turnhal. Dat zou de trainingsomgeving voor de wedstrijdsporters echt verbeteren, maar ook voor de recreanten is het erg goed om in zo’n hal binnen te komen. “Het is erg leuk om onderdeel te zijn van een vereniging. Je levert een bijdrage aan de maatschappij en het is in mijn ogen heel leerzaam. Ik ben zelf vroeg begonnen en ik heb hier later in mijn werk ook weer profijt van gehad, omdat je al weet hoe je in een team, van in mijn geval trainers, moet functioneren”.

Moniek van Eekelen