Mijke is vrijwilliger bij korfbalvereniging TOGO en Togenees in hart en nieren

Mijke Tahapary is 29 jaar oud en samenwonend met Sam. Ze woont bijna heel haar leven in Goes. Alleen voor haar studie heeft ze in Nijmegen gewoond. Mijke is psychomotorisch therapeut in de jeugdzorg. Werken en bewegen met kinderen/jongeren is haar passie. Haar vrije tijd bestaat voornamelijk uit sport en sociale contacten. Ze is al vanaf haar 4e jaar lid van korfbalverenging TOGO in Goes. Teamsport en het verenigingsleven is er met de paplepel ingegoten. Haar moeder was trainster bij TOGO en haar vader trainer bij SSV ’65, van het voetbalteam van haar broertje. Haar vader is nog steeds actief als trainer nu bij een andere voetbalvereniging en haar moeder is nog altijd vrijwilliger bij TOGO. De ouders van Mijke hebben haar meegegeven dat een vereniging niet kan bestaan zonder vrijwilligers en daar is ze het helemaal mee eens!

Mijke is jeugdtrainer bij TOGO en verzorgt momenteel op zaterdagochtend (om de week) de training voor haar Kruumels en Kangoeroes. De Kruumels (2/3 jaar) is een ouder-peutergroep waarbij kinderen met hun vader/moeder/verzorger komen bewegen en spelen. De Kangoeroes (4/5 jaar) is de jongste korfbalgroep. Deze groepen heeft ze een aantal jaar geleden met haar moeder opgezet, waar ze erg trots op is. Voorheen heeft Mijke ook oudere jeugd getraind en gecoacht. Daarnaast helpt ze mee met het organiseren van activiteiten en beheert ze social media met een teamgenoot. “Facebook en Instagram zijn in deze tijd niet meer weg te denken bij de jeugd, dus als vereniging is het belangrijk om actief te zijn op social media. Ik haal energie uit al deze taken en ik doe het uit liefde voor de club. Ik ben vanaf mijn 14e actief als jeugdtrainer, dus dat is toch al meer dan de helft van mijn leven. Vanaf die leeftijd ben ik ook gaan helpen bij activiteiten en het organiseren hiervan. Social media is de afgelopen 4 jaar een onderdeel van mijn taken”, aldus Mijke.

De coronamaatregelen vragen veel flexibiliteit en creativiteit van de vrijwilligers binnen de vereniging. Ze zijn actief op het gebied van sport en plezier. Dit seizoen is dat anders vanwege de maatregelen. De (jeugd)leden hebben zich maatschappelijk ingezet door in actie te komen voor de zorg. Ze hebben zelfgemaakte gebakjes en tekeningen naar verzorgingshuizen gebracht. Daarnaast worden er activiteiten online georganiseerd. Wat betreft competitiewedstrijden zullen ze nog geduld moeten hebben, maar trainingen zijn mogelijk. “Het contact met andere leden is anders, omdat je elkaar niet meer iedere zaterdag langs de lijn ziet. Dat wil zeggen dat we ze online (social media, nieuwsbrief en WhatsApp) proberen te bereiken. De verbondenheid is belangrijker, maar ook uitdagender dan ooit”.  

“Ik doe vrijwilligerswerk, omdat ik weet hoe belangrijk dit is voor een verenging. Daarnaast ben ik Togenees in hart en nieren, dus doe ik het uit liefde voor de club. De spelers zijn nergens zonder trainers, de kantine kan niet open zonder barpersoneel, activiteiten kunnen niet plaatsvinden zonder organisatie, teams kunnen niet ingedeeld worden zonder een technische commissie, een verenging kan niet bestaan zonder aansturing van een bestuur. Kortom, een vereniging kan niet bestaan zonder vrijwilligers”.

Mijke hoopt dat TOGO de Goese korfbalvereniging blijft die met plezier presteert. Het eerste team werkt zich omhoog wat betreft niveau. Hopelijk kan de jeugd zich binnen TOGO blijven ontwikkelen, want zij zijn tenslotte de toekomst. Daarnaast hoopt ze dat TOGO zich ook maatschappelijk blijft inzetten. Het is belangrijk dat vrijwilligers waardering krijgen voor wat ze doen. Bij TOGO wordt dit op verschillende manieren gedaan. De vrijwilligersavond is uniek. Dit jaar geen gezellige avond samen in de kantine, maar er kon een buffetpakket afgehaald worden om thuis toch te genieten van een lekkere maaltijd. “Ik zou anderen enthousiasmeren door te vertellen dat je als vrijwilliger veel leert, je sociale contacten hebt en het fijn is om je steentje bij te dragen aan een groot geheel. En tot slot zal ik nogmaals zeggen: Een vereniging kan niet bestaan zonder vrijwilligers! “.

Mijke Tahapary