Jolanda heeft van dansen haar tweede beroep gemaakt

Jolanda van der Hoek – Osinga, 32 jaar, getrouwd en moeder van 2 dochters. Is projectleider van het project “BSO nog leuker”. Met het project wordt gericht op het verder ontwikkelen van het activiteitenaanbod op BSO-locaties. Het is een breed project wat varieert van het ontwikkelen van trainingen voor BSO-medewerkers, het opzetten van een databank tot het fysiek inrichten van ateliers op een aantal van onze BSO locaties. Daarnaast is Jolanda coördinator van Talent voor de Toekomst, het naschoolse aanbod van Omnis Kindcentra, één van de scholenkoepels waar Kibeo intensief mee samenwerken. Daarbij bieden ze de leerlingen van Omnis Kindcentra de kans op hun passie te ontdekken en hun eigen talent (verder) te ontwikkelen.

Jolanda danst al sinds haar 4e, heeft ook gebasketbald en aan paardrijden gedaan, maar dansen is ze altijd blijven doen. Met name streetdance, hiphop en Zumba maar ook klassiek, modern en musical lessen heeft ze gevolgd. Naast haar baan bij Kibeo is ze eigenaresse van Dance XL, een dansschool die zich momenteel vooral richt op dansworkshops en kinderdansfeestjes. Ze danst dus vooral maar volgt ook groepslessen in de sportschool of trekt haar hardloopschoenen aan.
Sporten tijdens corona is absoluut anders, maar het is wel afhankelijk van welke sport je uitoefent. “Dansen kun je gelukkig overal, thuis dansen we heel wat af in de huiskamer!” Jolanda merkt dat elke vereniging of dansschool fanatiek op zoek is gegaan naar mogelijkheden en gelukkig worden die ook gevonden zodat iedereen waar mogelijk toch nog kan sporten. Wat ze zelf vooral merkt is dat het sporten/dansen voor haar een nog grotere uitlaatklep is geworden dan dat het al was.

 

Zelf sport en danst ze met name in de avonduren na het werk, of in het weekend. “We zijn in corona tijd best creatief geworden, sporten in de speeltuin wanneer de kinderen met één van ons aan het spelen zijn of de kinderen met één van ons op de fiets en de ander hardlopend ernaast. Iedereen buiten in de frisse lucht maar toch op een sportieve manier!”. Daarnaast geeft ze bij Kibeo ook dans- en sportworkshops bij BSO-locaties, een betere combinatie is er niet. Jolanda vindt het heerlijk om te sporten en kan eigenlijk niet zonder. Dat beperkt zich niet alleen tot het dansen, al doet ze dat wel het liefst, maar er zijn zoveel leuke sporten. Sport is eigenlijk gewoon een vast onderdeel van haar leven. “Bewegen is goed voor je lichaam maar het helpt ook je hoofd leeg te maken. Even niet denken aan wat er allemaal gedaan moet worden, maar ontspannen”.

 

“Om zoveel verschillende redenen is sporten belangrijk, het is goed voor je lichaam en geest. Heel cliché maar het is wel waar. Sport geeft je de kans om je hoofd leeg te maken of juist die focus op te zoeken. Daarnaast heeft sport ook een verbindende factor, wat zorgt voor plezier en ontspannen. Sport is niet alleen fysiek heel goed voor je, maar sport draagt ook bij aan de ontwikkeling van bijvoorbeeld leren samenwerken, leren winnen en verliezen, doorzetten enzovoorts”. Juist daarom vindt Jolanda sporten voor kinderen ook zo belangrijk. Ze vindt het fantastisch om haar passie voor dans over te brengen aan anderen en kan tot tranen geroerd zijn als ze haar eigen dochter helemaal in haar element ziet dansen in haar prinsessenjurk. “Zonder zorgen, helemaal zichzelf zijn”. Maar ook als ze een leerling ziet groeien van zelfvertrouwen tijdens de les. Dat is ook wat sport met je doet, ongeacht of je op atletiek, crossfit, volleybal of ballet zit.

 

“Zoek een sport die bij je past, die je echt leuk vindt om te doen. Zo voelt sporten niet als een verplichting maar als iets leuks en hou je het goed vol. Wat ook helpt is om dit met iemand samen te doen of met een groepje vrienden, dit geeft je houvast en is ook gewoon erg leuk om te doen! Het geeft je positieve energie, maakt je fitter en je wordt er blij van!”. Aldus de positieve Jolanda. “Professioneel doe ik dat met name door mijn dans- en sportworkshops maar ook door bewustwording bij anderen te creëren over de waarde van sport bij kinderen”.

Jolanda van der Hoek vierkant