Hoe blijf je fysiek én mentaal fit? Door meer te bewegen!

Dat het goed is voor je lichaam om te sporten weet natuurlijk iedereen. Maar wist je dat je ook mentaal fit blijft door meer te bewegen? Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat bewegen een enorme impact heeft op je hersenfuncties. We zetten interessante weetjes van professor neuropsycholoog Erik Scherder op een rij. 

Inactief leven

De samenleving wordt steeds inactiever. Maar liefst 60% van de Nederlanders beweegt onvoldoende. Dat is zorgelijk, vindt Erik Scherder. We nemen bijvoorbeeld steeds vaker de lift of roltrap in plaats van de trap. En we pakken vaker de auto dan dat we op de fiets stappen naar ons werk. Wanneer je vervolgens een hele dag stil zit op kantoor of op school, is een inactief leven al snel een feit. Dat heeft grote gevolgen voor je fysieke, maar ook je mentale gezondheid. Gelukkig heb je hier zelf veel invloed op. Alles begint dan ook met bewustwording. Heb je na een drukke werkdag geen zin meer om te sporten? Ga dan juist! Na afloop merk je direct resultaat: je voelt je fitter en actiever. Door te sporten activeer je het brein. Dat heeft een positief effect op de ontwikkeling van je hersenen. En dat is, zeker in de eerste vijfentwintig levensjaren, enorm belangrijk. Maar ook op latere leeftijd heeft dit nog effect. Het is dus nooit te laat om meer te bewegen! 

Tips om meer te bewegen 

Wanneer doe je het dan wél goed? Wanneer beweeg je voldoende? Volgens Erik Scherder moet je minimaal een half uur per dag aaneengesloten matig intensief bewegen. Dit hoeft niet per se in de sportschool te zijn. Een stevige wandeling of een half uur fietsen in een zware versnelling is ook prima. Erik Scherder geeft handige tips om beweging onderdeel te maken van het dagelijks leven:

  • Fiets naar je werk 
  • Neem de trap in plaats van de lift 
  • Sta op zonder steun van je handen (squat) 
  • Maak een wandeling (met de hond) 
  • Zit nooit langer dan een uur stil. Loop bijvoorbeeld even naar de printer of de koffieautomaat. Of zoek een collega op in plaats van een e-mail te sturen of te bellen. 

Aan de slag! 

Wil je meer bewegen? Ontdek jouw favoriete sport op onze website! Bekijk alle sportclubs in jouw omgeving of doe de keuzehulp. Ook houden we je graag op de hoogte van het laatste sportnieuws en activiteiten waaraan je kunt deelnemen. Wil je meer weten over het effect van bewegen op je hersenen? Bekijk dan de aflevering ‘Fit met Arie Boomsma’ op de website van het AD of bekijk een van zijn colleges op YouTube

Beweegtips

Wandelen algemeen Fietser algemeen