Frans Jacobs: ‘Bodybuilden is voor jong én oud’

Wie denkt dat bodybuilding alleen voor jongeren is, heeft het goed mis. De 63-jarige Goesenaar Frans Jacobs is een bodybuilder in hart en nieren. Op 62-jarige leeftijd won hij nog de tweede prijs bij de bodybuildwedstrijd 'De Iron Man & Iron Maiden'. Als je het hebt over buitengewone prestaties, dan is dit er zeker één. Frans vertelt ons over zijn leven als bodybuilder en zijn reis hiernaartoe.

Hoe het begon

Ongeveer 45 jaar gelden begon Frans met sporten. Zijn reis startte als turner en vervolgens heeft hij nog een tijdje gevoetbald, maar dit was het toch niet helemaal voor Frans. Uiteindelijk ontdekte hij de sportschool. Hier werd hij aangesproken door een andere bodybuilder. Hij zag veel potentie in Frans op het gebied van bodybuilden. Dit inspireerde Frans om met de sport aan de slag te gaan. Hij was meteen verkocht: dit was zijn sport. Frans ging er volledig voor. 

Frans deed in zijn vroegere sportcarrière een aantal keer mee met wedstrijden, maar toen hij iets ouder werd, stopte hij met de wedstrijden. Vroeger was dat normaal. Zo na je 30ste stopte je met wedstrijden. Tegenwoordig is het steeds normaler om langer door te gaan. Dit inspireerde Frans om op 62-jarige leeftijd weer eens mee te doen aan een wedstrijd, en niet zonder resultaat. Frans werd namelijk tweede!’

Het gaat niet om je kracht, maar om je uiterlijk

We vroegen Frans hoe het eraan toe gaat tijdens zo’n wedstrijd. In tegenstelling tot wat je misschien denkt, draait het tijdens de wedstrijd niet om kracht, maar alleen op uiterlijk. De wedstrijd bestaat uit drie rondes. De deelnemers mogen eerst op het podium hun drie beste poses laten zien. De tweede ronde is de vergelijkingsronde. Dan worden alle bodybuilders in je line up vergeleken met elkaar. Hoe meer je naar voren moet, hoe beter. Tot slot is er de derde ronde, ook wel de individuele ronde genoemd. Tijdens deze ronde staat elke deelnemer 1,5 minuut alleen op het podium en mag hij het beste van zichzelf laten zien. ‘’Dit is een belangrijke ronde want hier moet je jezelf echt laten zien’’, vertelt Frans. 

Tijdens een wedstrijd word je niet beoordeeld op kracht, maar puur op uiterlijk. Zo wordt gekeken naar de hardheid, proporties, definitie, scherpte, en uitstraling van de bodybuilders. ‘‘Uiteindelijk moet je er staan met een houding van het is leuk dat jullie zijn gekomen, maar de beker is gewoon van mij’’ verteld Frans. Maar ook vertelt hij dat dit nu net iets is waar hij zelf moeite mee heeft. 

Ik eet 5500 calorieën per dag

We vroegen Frans wat er allemaal komt kijken bij de voorbereiding van een wedstrijd. Frans vertelt dat naast veel trainen ook voeding een belangrijk onderdeel is in de goede voorbereiding. Je moet veel eiwitrijke voeding eten. Eiwitrijke voeding is kip, vis en kwark. Daarnaast eet Frans groene groenten, zoals broccoli, spinazie of snijbonen. En als fruit eet hij appels, banaan, blauwe bessen en ananas. 

Frans verteld dat hij 16 weken voor de wedstrijd begint met diëten. Vanaf dat moment eet hij steeds minder. De porties worden kleiner en uiteindelijk eet je als bodybuilder nog maar 3.000 calorieën. Dit is voor mensen die niet op hoog niveau sporten prima, maar voor een fanatiek bodybuilder is dit weinig. Zo eet Frans normaal gesproken ongeveer 5500 calorieën per dag. 

Hoe dichter je bij de wedstrijd komt, hoe moeilijker het wordt, verteld Frans. De laatste weken van het diëten zijn vaak erg lastig. Toch is het diëten belangrijk omdat je tijdens de wedstrijd zo min mogelijk vet op je lichaam wil hebben. Op die manier zijn je spieren goed zichtbaar. Toch vindt Frans dit het helemaal waard. Tijdens een wedstrijd zie je er niet alleen top uit, maar daarnaast is het ook een mentale overwinning om dit aan te kunnen. 

Je bent nooit te oud om te starten

Is bodybuilding geschikt voor iedereen? Frans vindt van wel. Zolang je dit wil en fysiek in staat bent om te sporten, kun je starten met bodybuilding. Aan beginners raadt Frans aan om te werken met een coach. Niet alleen voor het fysieke, maar ook voor het mentale. Mentaal kan bodybuilding namelijk zwaar zijn en een coach kan je hier doorheen helpen. Daarnaast weet een coach precies wat je wel en niet kunt eten en geeft hij of zij je een passend trainingsschema en voedingsschema en dat is belangrijk. ‘’Als je technieken eenmaal fout hebt aangeleerd, is het heel lastig om hiervan af te komen’’, verteld Frans. Frans traint zelf onder begeleiding van Siem Goossens en is ontzettend blij met zijn coach. 

En nog een mooi advies; je bent nooit te oud om te starten! ‘’Zolang je fysiek in orde ben, kun je altijd sporten’’ verteld Frans. ‘’Natuurlijk moet je niet meteen het onderste uit de kan halen. Start rustig en laat je lichaam twee weken wennen. Daarna kun je het trainen steeds verder opbouwen’’. En natuurlijk train je op oudere leeftijd op een andere manier dan vroeger. Zo heeft het lichaam meer hersteltijd nodig. Daarom is het wel beter om wat vaker, maar ook korter te trainen. 

Frans tijdens de wedstrijd