Een kijkje in de wereld van het wedstrijdzwemmen

Wedstrijdzwemmen is voor vele een onbekende wereld. Daarom nemen we een kijkje achter de schermen bij Zwemvereniging De Ganze. Bij deze vereniging traint jong en oud voor wedstrijdzwemmen. Zij doen dit meerdere keren per week in het Omnium en hoe dat er precies aan toe gaat lees je in dit artikel.

Hoe werkt het wedstrijdzwemmen precies?

Bij De Ganze wordt er getraind voor het deelnemen aan zwemwedstrijden in een 25 meter wedstrijdbad. De afstanden bij een wedstrijd variëren vaak van 25, 50, 100 en 200 meter. Maar er zijn ook wedstrijden die zelfs 400, 800 of 1500 meter bedragen. Er zijn binnen het wedstrijdzwemmen vier verschillende manieren waarop je jezelf voortbeweegt in het water. Dit wordt ook wel ‘de zwemslag’ genoemd. De vier zwemslagen zijn de borstcrawl, schoolslag, rugcrawl, en vlinderslag. 

Hoe begin je met wedstrijdzwemmen?

Als beginner mag je bij De Ganze starten als iemand een A diploma met succes heeft afgerond. We gaan dan eerst aan de gang met de beginselen: van de 4 zwemslagen komen er in het begin 3 aan bod. Dit zijn de borstcrawl, schoolslag, rugcrawl. Spelenderwijs leren we kinderen de zwemslagen en worden de afstanden steeds iets langer. 

Je kunt meedoen aan wedstrijden vanaf 6 jaar en zodra je de verschillende zwemslagen goed kent en alle technieken onder de knie hebt. Wedstrijden worden op verschillende plekken in Zeeland en daarbuiten gehouden. Zo ook in het Omnium in Goes.  

Heb je dit onder de knie? Dan begint het wedstrijdelement. Er zijn namelijk technieken die je kunt gebruiken om sneller te zwemmen. Je leert tijdens de trainingen hoe je in deze zwemslagen zo goed mogelijk over een langere afstand aflegt en hoe je bijvoorbeeld zo goed en snel mogelijk in het water omkeert aan het einde van een baan. Uiteraard zijn er bij een wedstrijd ook een paar spelregels die je moet volgen qua start, zwemslagen, het aantikken bij de finish. Hier wordt tijdens de trainingen ruim aandacht aan besteed.

Meedoen?

Naast het wedstrijdelement is het op de training onderling ook erg gezellig en is zwemmen als sport zeer geschikt om de conditie flink te verbeteren met een laag risico op blessures. Dit alles maakt het wedstrijdzwemmen leuk, gezond en divers. Lijkt het zwemmen je wat? Als lid van De Ganze mag je drie keer per week meetrainen. 

Ook volwassenen zijn van harte welkom om te komen zwemmen als recreant of indien gewenst juist als wedstrijdzwemmer
Toch liever wat rustiger aan doen? Dat kan! Als lid van de zwemvereniging mag je ook drie keer per week recreatief zwemmen. 

Ook ouders zijn welkom

We zijn vaak erg druk, hebben weinig tijd en daarbij schiet het voor ouders er vaak bij in om zelf te sporten. Een groot voordeel van de zwemclub is dat er aparte banen met trainers voor de jeugd zijn maar er zijn op hetzelfde moment ook een aantal banen beschikbaar zijn voor recreanten. Op exact hetzelfde moment kun je dan zelf ook aan de conditie werken! 

Lid worden?

Wil je meer weten over deze vereniging of lid worden? Ga dan naar de website van De Ganze Goes of stuur een mailtje naar info@deganzegoes.nl.