Buiten Actief! Een gezonde bootcamp voor zestigplussers

Op een zonnige woensdagochtend ontmoeten we trainer Muriël Hendrikx in de Beweegtuin bij Zorggroep Ter Weel in Goes-Zuid. Er staat een les Buiten Actief! op het programma. Een gezellige groep zestigplussers sport hier wekelijks in de buitenlucht. Muriël en deelnemers Ank (69) en Anke (75) vertellen ons graag waarom zij zo enthousiast zijn over Buiten Actief!

Bootcamp voor zestigplussers

Een jaar geleden is Buiten Actief! in het leven geroepen. Muriël: “Ouderen komen vaak minder buiten, terwijl dat juist zo goed is. Ook het goed blijven bewegen schiet er vaak bij in. Daarom ging ik een jaar geleden op zoek naar een leuke manier om de zestigplussers actief te houden. Samen met stagiaires en mijn collega Emiel heb ik Buiten Actief! opgezet. Een soort bootcamp voor zestigplussers.” 
 

Kracht, conditie en balans

Tijdens de drie kwartier durende lessen gaat de groep aan de slag met oefeningen voor kracht, conditie en balans. Daarnaast laat Muriël ook vaak een spelelement terugkomen. Muriël: “Ik probeer altijd de gehele tuin te benutten. Verspreid over de Beweegtuin staan toestellen die we gebruiken bij de oefeningen. Dat en het spelelement geven een leuk en afwisselend effect aan de les!” 

Een gezonde start van de dag

Vriendinnen Ank en Anke komen maar al te graag sporten bij Buiten Actief! Ank: “Eigenlijk raad ik iedereen aan om met ons mee te doen. Het sporten is niet moeilijk, het is gezellig én je bent lekker buiten.” Anke kan dit wel beamen: “Normaal zat ik nu nog thuis, dan had ik misschien net mijn ontbijt op. Nu kom ik thuis en heb ik echt het gevoel dat ik al lekker bezig ben geweest.”

Voor iedere zestigplusser

Buiten Actief! is voor iedere zestigplusser toegankelijk. Toch merkt Muriël dat er soms een drempel is: “Mensen van zestig jaar en ouder zijn het vaak niet gewend om te sporten. De stap zetten om te komen sporten met onbekenden is dan ook best een flinke.” Deze drempel is volgens Ank en Anke absoluut niet nodig: “Muriël legt de oefeningen goed uit en ze zorgt ervoor dat je jezelf uitdaagt op je eigen niveau. Je hoeft eigenlijk nooit iets te doen als je het niet ziet zitten.” Muriël: “Ik vind het belangrijk dat mensen blij naar huis gaan in plaats van gefrustreerd, doordat bepaalde oefeningen niet lukken. Als iemand bijvoorbeeld moeite heeft met een oefening geef ik hen een alternatief. Als trainer is het geweldig om te zien dat mensen ervan genieten dat ze meer kunnen dan ze denken!”

Ook iets voor jou?

Buiten Actief! is een gratis initiatief van Zorggroep Ter Weel. Muriël en haar collega Emiel verzorgen iedere week sportlessen in de Beweegtuin. Muriël staat op woensdagochtend van 9.30 tot 10.15 voor de groep in de oneven weken. In de even weken is het de beurt aan Emiel. Hij geeft les op vrijdagmiddag van 14.30 tot 15.15 uur. Aanmelden is niet nodig. De groep verzamelt zich in de Beweegtuin bij Ter Weel. Iedereen is van harte welkom om mee te doen. Tot dan!

Bootcamp in de beweegtuin