Binnen onze club zien we dat leden met liefde voor de sport en liefde voor de club zichzelf aanbieden om te helpen

Evelien Plasmans, 35 jaar en werkt bij Allevo in een verpleeghuis voor ouderen met dementie. Daarnaast is ze actief binnen judovereniging Judo Goes, Evelien is trainer en bestuurslid. In haar rol als trainer geeft ze wekelijks judolessen aan jeugd van 5 tot 12 jaar. Als bestuurslid is ze druk met de website, schrijven van nieuwsbrieven, organiseren van evenementen voor de leden en andere zaken achter de schermen. Ze helpt al bijna 20 jaar met van alles binnen de judoclub. Ooit is Evelien begonnen als assistent, daarna is ze gaan helpen bij toernooien en evenementen. Haar rol daarin is steeds groter geworden. In 2010 zijn twee judoclubs samengegaan en ze is haar talenten in gaan zetten voor Judo Goes. Bij Judo Goes organiseert Evelien het jaarlijkse judokamp, de Judo Goesdag, oliebollentoernooi en de clubkampioenschappen.  Ze hoeft dit gelukkig niet alleen te doen. Over de jaren is er een vaste club vrijwilligers gegroeid die erg creatief zijn in het bedenken van leuke activiteiten voor de leden.

Bijna alle activiteiten waren tijdens de strenge corona maatregelen erg beperkt. Judo is een contactsport. Judo doe je met zijn tweetjes. Judo is stoeien, elkaar aanraken. Dat kon en mocht niet en het is dus heel erg zoeken naar wat wel kan. Zo hadden ze buitenlessen in het park, op het strand of de camping, later eindelijk weer in de zaal. Ze probeerden regelmatig online activiteiten te doen om zo het contact met de leden te houden zoals een quiz of een bingo. De leden vinden dit erg leuk. Maar het is lastig om leuke dingen te blijven bedenken omdat ze altijd gewend was om alles op of rond de judomat te organiseren. In de eerste lockdown hebben ze challenges gedaan. Dan konden de leden via YouTube oefeningen bekijken die ze thuis mee konden doen. Dat was een succes. Ook de buitenlessen werden erg goed bezocht, maar het liefst staan ze allemaal op de mat.

Evelien haalt heel veel voldoening uit de lachende gezichten tijdens de evenementen, de vooruitgang die jonge judoka’s wekelijks boeken, de ontwikkeling die kinderen doormaken als ze langere tijd judoën. Het is een mooie kans om een steentje bij te dragen. In het judo zitten mooie traditionele Japanse waarden en normen. Het gaat dan om respect voor een ander, respect voor jezelf, rekening houden met de ander, vertrouwen hebben in elkaar en elkaar helpen. Door haar vrijwilligerswerk binnen deze club kan ze veel kinderen iets van deze waarden en normen meegeven.

“Zonder vrijwilligers is een vereniging bijna niets. Vrijwilligers maken het mogelijk om leuke dingen te doen voor de leden. En door zelf enthousiast en betrokken te zijn, motiveer ik daarmee ook andere mensen. We zijn vorig jaar door de overkoepelende sportbond uitgeroepen tot beste club van het jaar, dus dat kan ik afvinken. Ik hoop vooral dat onze vereniging zo sociaal en gezellig mag blijven als dat ze nu is. Dat al onze leden zich er thuis voelen en op hun eigen manier met de sport bezig kunnen zijn. Binnen onze club zien we dat leden met liefde voor de sport en liefde voor de club zichzelf aanbieden om te helpen. Zij willen graag hun steentje bijdragen. Ik ben van mening dat als mensen echt ergens enthousiast over zijn, mensen daarvoor ook bereid zijn wat extra’s te doen”, aldus Evelien.

 

Evelien Plasman 2