Sportintro voor kinderen met een beperking

Voor kinderen met een beperking is sporten lang niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is er Sportintro. Tijdens de lessen van Sportintro kunnen kinderen kennismaken met o.a. fitness, korfbal, basketbal, goalball, wandklimmen, dansen, voetbal en rolstoelhockey.

Droom

Linda Hulstein en Mark Aalders, de initiatiefnemers van SportIntro, zijn twee sport-enthousiastelingen. Ze werken samen met de SGB (Sportclub Gehandicapten Beveland) en Sport Zeeland, vanuit de Module Aangepast Sporten. Zij dromen er van dat ieder kind en iedere jongere met én zonder beperking samen kan sporten bij een vereniging in de buurt. Want sporten is gezond en geeft plezier en ontspanning! 

Wekelijks sporten

Sinds september 2021 komen de kinderen elke donderdagmiddag van 16.00 tot 17.00 uur naar het Omnium in Goes om met elkaar te sporten. Elke sport beoefenen ze vier weken lang, onder begeleiding van een ervaren trainer van een lokale sportaanbieder. SportIntro is er speciaal om kennis te maken met veel verschillende sporten. Daarna volgt een evaluatie met de ouders/verzorgers en wordt gekeken of een kind een sport bij een sportvereniging wil gaan doen.

Ervaring voor de kinderen

Het onderlinge contact is voor veel kinderen nog belangrijker dan het sporten zelf. Tijdens de lessen kennen ze geen verschillen, accepteren ze elkaar en kunnen ze volledig zichzelf zijn. Hierdoor groeit hun zelfvertrouwen. Linda en Mark kunnen terugkijken op een positief resultaat en zijn erg tevreden.

Sportverenigingen


Cijfers wijzen uit dat kinderen met een beperking te weinig sporten. Dit terwijl het fysiek en mentaal heel goed voor ze is. Aansluiten bij of doorstromen naar een reguliere sportvereniging blijft lastig. Er is vaak extra tijd en aandacht nodig voor deze kinderen. Verenigingen en/of trainers kunnen hier niet altijd op inspelen. Soms vinden de kinderen het zo gezellig om te sporten bij SportIntro,  dat ze er blijven.
 

Toekomst


De wens van de initiatiefnemers is om ook andere sporten te kunnen aanbieden. Denk aan boxen, judo en skiën. Ook ziet SportIntro graag uitbreiding naar diverse andere locaties in Zeeland. Eerst is gestart in Terneuzen, daarna in Goes en ondertussen zijn ze gevraagd om SportIntro op te zetten in Middelburg.  Linda en Mark willen daarbij het liefst de overkoepelende coördinatie in handen houden en de uitvoering bij lokale partijen uitzetten. Ook willen ze  SportIntro meer bekendheid geven, onder meer via Mytylschool De Sprienkec, via ouderavonden en studiedagen, Sport Zeeland, regulier onderwijs en het SMWO.

Kijk voor meer informatie op: www.sportintro.nl