nov 16, 2017

VV Wolfaartsdijk gaat voor energieneutraal

Joran de Witte (30) uit Goes sport sinds 2006 bij VV Wolfaartsdijk in Wolphaartsdijk. De voetbalvereniging is voor hem veel meer dan alleen de sport. Joran maakt zich al jaren hard voor duurzaamheid binnen de vereniging.

Energieneutraal in 2020

Vier jaar geleden richtte Joran samen met twee bestuursleden en een andere voetballer van VV Wolfaartsdijk de beleidscommissie duurzaamheid op. Joran: “We stelden speerpunten op voor de toekomst. In 2020 willen we volledig energieneutraal zijn als vereniging.” VV Wolfaartsdijk heeft al veel bereikt in vier jaar tijd. “Het glas van het gebouw is vervangen door dubbel glas. Ook vind je in het gebouw en op het terrein overal LED-verlichting met sensoren terug. De koeling en de tapinstallatie in de kantine staan in verbinding met een tijdschakelaar die de apparaten waar nodig uitschakelt als ze niet gebruikt worden.”

Joran de Witte

4D-boarding

Het dak van de kantine van de voetbalvereniging ligt vol zonnepanelen. “Dit hebben we gefinancierd met een crowdfundingscampagne van DELTA Netwerkgroep. Inmiddels zijn deze zonnepanelen volledig terugverdiend”, vertelt Joran trots. Dit was voor VV Wolfaartsdijk nog maar het begin. “Om in 2020 energieneutraal te zijn, moesten we groter uitpakken. We installeerden daarom 18 meter 4D-boarding langs de voetbalvelden. Doordeweeks, als er geen wedstrijden zijn, wekken deze zonnepanelen energie op. Tijdens de wedstrijden worden de panelen omgetoverd tot reclameborden. VV Wolfaartsdijk was de eerste voetbalvereniging in Nederland die deze techniek toepaste. Dit leverde veel positieve reclame op voor onze vereniging; de BBC kwam zelfs langs om een item op te nemen!”

4D-boarding
"Op het gebied van elektriciteit hebben we geen kosten meer, maar we zijn er nog niet. Nu is de gasrekening aan de beurt!"

Voorbeeld voor andere verenigingen

VV Wolfaartsdijk heeft inmiddels ruim 11.000 euro bespaard dankzij de duurzame aanpassingen binnen de vereniging. “Op het gebied van elektriciteit hebben we geen kosten meer, maar we zijn er nog niet. Nu is de gasrekening aan de beurt! We streven ernaar om helemaal geen gas meer te gebruiken. Om kosten te besparen, willen we van de drie losse gebouwen één gebouw maken.”

Gezellige hobby

Naast het opwekken van duurzame energie voor de vereniging, krijgt Joran zelf ook energie van zijn werkzaamheden voor VV Wolfaartsdijk. “Ik heb sinds klein af aan al passie voor voetbal. Toen ik 14 jaar was, startte ik met zaalvoetbal. Een paar jaar later ging dat over in veldvoetbal. Nu ik ouder word en zelf kinderen heb, is dit soms moeilijk te combineren. Zeker nu ik ook erg actief ben in de beleidscommissie duurzaamheid. Maar voorlopig moet ik er nog niet aan denken om te stoppen hoor! Het is een leuke hobby waar veel gezelligheid bij komt kijken.”

zonnepanelen