Kennismaken met sportwethouder Joost de Goffau

Sinds 16 april 2020 heeft de gemeente Goes een nieuwe sportwethouder: Joost de Goffau. Tijd om kennis te maken met deze geboren en getogen Goesenaar! Want hoe sportief is Joost zelf? Waar wil hij zich op sportgebied hard voor gaan maken? En hoe zorgt hij dat hij voldoende beweegt in deze bijzondere tijd?

Blijven bewegen in coronatijd

Al videobellend komen we erachter dat de portefeuille Sport goed bij Joost past. Joost: “Ik vind sporten erg leuk én belangrijk. Het heeft een grote invloed op je gezondheid. Zeker in deze tijd is het extra belangrijk om te blijven bewegen. Daar zorg ik zelf ook voor. Tussen de digitale vergaderingen in, plan ik tijd in om een rondje te wandelen. Daarnaast loop ik een paar keer per week een half uur hard. Zo probeer ik toch aan mijn dagelijkse beweging te komen. Deze tijd maakt het een stuk lastiger, maar ook uitdagender.”

Een echte sportliefhebber 

Op de vraag welke sporten Joost zelf beoefent of gedaan heeft, komt er een breed scala aan sporten voorbij. “Vroeger heb ik fanatiek gejudood”, vertelt Joost. “Daarna ging ik tennissen en zat ik op volleybal. Tijdens mijn studie aan de universiteit heb ik gebokst en gehockeyd. Normaal fitness ik nu drie keer in de week, dat is mijn vaste beweegmoment. Op dit moment gaat dat alleen niet in verband met de coronamaatregelen. Verder vind ik het erg leuk om te squashen met vrienden. Dat doe ik met name in de winter. In de zomer ben ik graag op de golfbaan of op het water te vinden. Zeilen is er bij mij met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan ging ik met mijn ouders mee op de boot. Op het water ontspan ik. In Goes hebben we hier mooie faciliteiten voor, dicht in de buurt. Daar maak ik dan ook graag gebruik van.”

"Dat sporten en bewegen voor iedere Goesenaar vanzelfsprekend is. Daar ga ik mij voor inzetten."

Sporten en bewegen vanzelfsprekend voor iedereen

De gemeente Goes wil sporten en bewegen voor iedereen toegankelijk maken. Hoe gaat Joost zich hier hard voor maken? “Wat ik heel belangrijk vind, is dat wij iedereen een breed aanbod aan goede sportfaciliteiten kunnen bieden”, zegt Joost. “En dat dat ook zo blijft. Mijn missie is dan ook dat het een vanzelfsprekendheid wordt dat iedere Goesenaar kan sporten en bewegen. Daar ga ik mij persoonlijk voor inzetten. Dat doe ik nu vooral via de digitale middelen. Maar zodra de situatie het weer toelaat, ga ik zeker bij de Goese verenigingen langs om kennis te maken en een keer mee te trainen.”

Sportstad Goes: nu en in de toekomst

Wat hoopt Joost in de toekomst voor sportief Goes te bereiken? Joost: “Mijn wens is dat Goes dé sportstad is en blijft. We bieden uitstekende en de meest uiteenlopende sportfaciliteiten. Denk hierbij aan de indoormogelijkheden inclusief topsporthal in het Omnium en de buitensportaccommodatie Het Schenge. Uniek in Goes zijn de vele watersportfaciliteiten. Ook worden er tal van sportevenementen georganiseerd. Daarnaast hebben we, dankzij deze vele faciliteiten, het CIOS. Het CIOS is het opleidingsinstituut voor sport en bewegen in Zuidwest-Nederland. Dit allemaal bij elkaar opgeteld maakt het voor mij ontzettend leuk om me hiervoor in te zetten. Het heeft echt betekenis in de Goese samenleving.”

Joost de Goffau 2