Het is één grote familie

De wereld van skaters is heel divers, met verschillende disciplines. Je hebt skaters met een BMX (Bicycle Motorcross), een stuntstep, skates of een skateboard. De tricks die ze ermee doen, zijn indrukwekkend. Stuntskaten is in alles topsport! Op andere plaatsen vormen skaters vaak aparte jongerenculturen, afhankelijk van hun discipline. Maar niet in Goes, vertelt Kimo van Hulst (22). “Op de skatebaan in Goes-Zuid oefent alles door elkaar. We zijn een gezellige groep jongens en meiden, die het goed met elkaar kunnen vinden. Eigenlijk één grote familie.”

Kimo zelf rijdt al meer dan 10 jaar BMX en doet mee aan landelijke wedstrijden. Vanuit Heinkenszand komt bij bijna dagelijks naar Goes-Zuid; zijn BMX neemt hij mee achter op de scooter. “De skatebaan in Goes-Zuid is uniek in Zeeland. Jongeren komen overal vandaan om hier te oefenen en om elkaar te ontmoeten. Als het weer het maar even toelaat, zijn we hier te vinden. Je hebt hier ramps, half-pipes, rails en slides. Op een mooie plek. Alleen als het regent of met slecht weer, kunnen we hier niet terecht. Dat is jammer.”

In overleg met de gemeente

“Ook de skatebaan zelf is gedateerd. De ramps en half pipes zijn van metaal, wat erg heet wordt in de zomer. Ook sluiten de ramps en half-pipes niet goed meer aan op de ondergrond. Daardoor krijg je randen, waarover je met je stuntstep of skateboard kunt vallen. Op andere skatebanen wordt daarom vaak beton gebruikt voor de ramps en half-pipes. We zijn nu in overleg met de gemeente om te zoeken naar een oplossing. Het liefst een plek waar we ook bij slecht weer terecht kunnen. Anders zit er voor ons niks anders op dan bij slecht weer een parkeergarage op te zoeken. Maar eigenlijk mag dat natuurlijk niet.”

Wedstrijden, clinics en barbecue

Kimo en zijn skatevrienden willen graag laten zien hoe bijzonder hun sport en hun groep is, aan de buurt én daarbuiten. “Om die reden organiseren we zaterdagmiddag 16 juli skatewedstrijden op het skatepark, samen met het SMWO. Iedereen is welkom. Ook geven we clinics aan kinderen en jongeren die kennis willen maken met de sport. Of die het gewoon eens willen proberen. Een BMX-fiets kun je hier lenen. En natuurlijk zijn ook toeschouwers van harte welkom. Aansluitend is er een barbecue in buurthuis De Pit. We zouden het heel leuk vinden als er veel mensen op dit evenement af komen!”

Meer informatie of meedoen? Kijk op www.goesbewegen.nl en op de evenementenpagina van www.goesisgoes.nl.

Kimo