Sneller het veld weer op met de Adrz Sportkliniek

Een blessure is de grootste vijand van iedere sporter. Hoe voorkom je het en hoe word je het beste behandeld? Op vrijdag 28 september werden deze vragen beantwoord tijdens het symposium ‘Goede sportzorg in de regio’, in het Omnium in Goes. Tijdens deze avond gingen orthopeed Jaap Luttjeboer, diverse zorgverleners, een tenniscoach en een patiënt met een kruisbandblessure in gesprek met trainers, vrijwilligers en andere sportliefhebbers. Wat is de Adrz Sportkliniek? En hoe krijgen ze daar sporters weer zo snel mogelijk op het sportveld? We spraken orthopeed Jaap Luttjeboer, medisch coördinator van de Adrz Sportkliniek.

Een heerlijke uitlaatklep

Het goed verhelpen en voorkomen van blessures bij het sporten vindt Jaap erg belangrijk: “Ik heb veel verschillende sporten gedaan. Tegenwoordig ga ik voornamelijk voor hardlopen en wielrennen. Ik zie het echt als een heerlijke uitlaatklep. Wanneer je een blessure hebt, is je sport echt een groot gemis!” Dat Jaap ervaring heeft met blessures blijkt uit zijn flinke opsomming: “Ik liep achillespeesklachten en een runner’s knee op door het hardlopen, kreeg een hamstringblessure tijdens het voetballen en een knieblessure door het skiën. Achteraf gezien kon ik de meeste blessures voorkomen door anders te trainen of een betere warming up te doen.”

Snelle behandeling

Tijdens zijn opleiding, in onder andere het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem, kwam hij erachter wat een sportpoli betekent voor geblesseerde sporters. Jaap: “Tijdens mijn opleiding mocht ik diverse spreekuren doen. Toen ik in Zeeland ging werken, wilde ik dit ook graag aanbieden in deze regio. Want als je niet sport, verlies je je conditie, kracht en vaardigheid. Waardoor je je niveau weer opnieuw op moet bouwen. Met een snelle en juiste behandeling, is een blessure sneller hersteld en kan een sporter weer genieten van zijn hobby en passie.”

Adrz Sportkliniek

De Adrz Sportkliniek is dus in het leven geroepen om blessures sneller te herstellen. Maar wat doet de Adrz Sportkliniek nu eigenlijk? Jaap: “Bijzonder aan de Sportkliniek is de samenwerking tussen orthopedisch chirurgen, sportartsen en sportfysiotherapeuten. Tijdens ons spreekuur nemen we dertig minuten de tijd voor iedere patiënt. We kijken met drie specialisten naar de blessure, ieder vanuit zijn eigen achtergrond. Zo komen we tot de beste behandeling. Ook bieden we medische keuringen aan en zijn we in staat sportblessures die met spoed zorg nodig hebben, direct te behandelen in het ziekenhuis. Daarnaast hebben we een sportmedisch netwerk opgestart, waarin alle sportartsen en sportfysiotherapeuten hun kennis delen. Dit allemaal met het doel om samen de kwaliteit van de sportzorg in Zeeland te vergroten.”

Samenwerking tussen zorgverleners

In realiteit betekent dit voor sporters dat de huisarts hen kan doorverwijzen naar de Adrz Sportkliniek. Vervolgens bekijken een sportarts, sportfysiotherapeut en een orthopeed samen de blessure. Jaap: “Het sleutelwoord in de Adrz Sportkliniek is samenwerking. Wanneer de verschillende zorgverleners goed met elkaar samenwerken, krijgen sporters een snellere behandeling. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat wanneer mensen met een verschillende achtergrond samenwerken, iedereen beter wordt in zijn werk!” 

Symposia

Als het aan Jaap ligt, blijft het niet bij het symposium in het Omnium: “Door je trainingsschema te veranderen en een goede warming up te doen, wordt de kans op blessures al een stuk kleiner. Hoe je dit aanpast vertellen we graag. Daarnaast delen we tijdens een symposium ook wat er gedaan moet worden in het geval van sportletsel of blessure en of medische zorg nodig is. Door deze informatie te delen tijdens congressen en symposia hopen we dat blessures minder lang duren én dat de Adrz Sportkliniek steeds bekender wordt. Zo helpen we nóg meer sporters weer snel op weg na een blessure!” 

ADRZ Sportkliniek