nov 28, 2019

Meer vitaliteit op de werkvloer door Fit2Work

In een gehaaste samenleving met grote personeelstekorten in de zorg, hulpverlening en het onderwijs, wordt vitaliteit op de werkvloer steeds belangrijker. Met deze gedachte is ‘Fit2Work’ in het leven geroepen door Respont, Gors en Viazorg. Medeoprichtster Geralda Jansen (44) vertelt er graag meer over!

Fit2Work

Waar het allemaal begon

Geralda werkt al achttien jaar voor Respont, een stichting voor specialistisch onderwijs in Zeeland. Ze zorgt er als scholing coördinator met Qwestor Educatief voor dat cursussen en trainingen in gedrag gegeven worden voor iedereen die betrokken is bij de ondersteuning van kinderen, jongeren of volwassen. Daarnaast organiseert ze symposia en events in de zorg met onderwerpen als: ‘Omgaan met verlies’, ‘Elk kind in zijn kracht’ of ‘Kinderen met ouders met psychische problemen’. Geralda: “Ik vind het leuk om evenementen te organiseren. Om hiervoor lijntjes te leggen tussen verschillende organisaties in de regio met als hoofddoel mensen beter in hun vel te laten zitten. En zo is ook het idee ‘Fit2Work’ geboren.”

Fit2Work

Vitaliteit op de werkvloer

Geralda: “In de afgelopen achttien jaar is het mij opgevallen dat steeds meer organisaties beseffen dat hun personeel enorm waardevol is. We zien steeds vaker dat dit doorgetrokken wordt in het beleid van de organisatie. Terwijl het vaak op de werkvloer nog niet goed te merken is. Met deze gedachte ben ik samen Jan de Rooij van het Gors en Jelmer Holm van Viazorg de ‘Fit2Work’ week gaan organiseren.” Geralda hoopt dat door het geven van praktische workshops en activiteiten medewerkers geïnspireerd raken om zelf de regie in handen te nemen. Om zo gelukkiger en gezond het werk te kunnen doen wat bij je past.

Fit2Work

Workshops

Vorige week was  het van 19 tot 21 november dan eindelijk zover, de ‘Fit2Work’ week ging van start! Op drie locaties in Zeeland konden medewerkers uit de zorg, hulpverlening of het onderwijs laagdrempelige en gevarieerde workshops volgen. Geralda: “De mensen uit de zorg zijn aanpakkers, die zitten niet te wachten op lange zweverige workshops, die willen aan de slag met praktische handvatten. Een aantal voorbeelden van thema’s van workshops zijn: ‘Hoe ga je om met onregelmatig werk?’, ‘Hoe krijg je meer bezieling in je werk?’, ‘Wat is je fysieke staat?’, ‘Hoe lees je etiketten?’, ‘Hoe kom je aan genoeg beweging?’ en ‘Hoe vind je een goede werk-privé balans?’. Naast dat we workshops organiseerden waren er ook stoelmasseurs aanwezig, kon je een scan laten maken én je werkelijke lichamelijke leeftijd achterhalen.”

Fit2Work

Van elkaar leren

In Goes was het in het restaurant van Emergis en gezellige drukte. Aan een grote tafel met fruit, koffie en thee konden medewerkers van het ADRZ, Emergis, GGD Zeeland, Juvent, Mondia Scholengroep, Scalda, Ter Weel, ZorgSaam, Albero, Zorgstroom, HZ University of Applied Sciences, WVO Zorg, Respont, Gors en Viazorg met elkaar in contact komen. Geralda: “Het doel hiervan is om van elkaar te leren. De ene organisatie gaat heel anders met de vitaliteit van zijn medewerkers om dan het andere. Door mensen met elkaar in contact te brengen en ze te inspireren, hopen we dat ze zélf aan de slag gaan met de gezondheid en het plezier op de werkvloer. Dat ze niet uitvallen omdat het werk te zwaar is of niet bij ze past, maar dat ze in gesprek gaan met hun manager om een werkwijze ze vinden die wél bij ze past. Wij vinden het belangrijk dat medewerkers voor zichzelf gaan zorgen in plaats van altijd alleen maar voor een ander!”

Fit2Work 2020

Dat er in 2020 ook een ‘Fit2Work’ week komt, is voor Geralda al zo goed als zeker! Geralda: “Na de leuke reacties van de afgelopen week kijken we graag naar de invulling van volgend jaar. Dit is een evenement met enorme groeipotentie! We gaan kijken naar mogelijkheden of we op één of andere manier het thema bij werknemers levendig kunnen houden. Dat we bijvoorbeeld per kwartaal iets kunnen organiseren. We hebben in ieder geval nog genoeg interessante ideeën!”