feb 19, 2019

Drie Oranje internationals bij rugbyclub Tovaal

Rugby is wereldwijd een gigantische sport, maar Nederland blijft toch een beetje achter. Ilias de Feijter (17), Stijn van Liere (16) en Roel van Eijkeren(16) kozen er toch voor de sport te gaan beoefenen. En hoe! Ze zijn alle drie geselecteerd voor het Nederlandse team onder de zeventien jaar. Hoog tijd om de jongens eens te ontmoeten. We spreken af op het veld bij hun club Tovaal.

Tovaal

Waar het ooit begon

Waar bij velen de sportkeuze generatie op generatie wordt overgegeven, is dat bij Ilias, Stijn en Roel niet het geval. Roel: “In groep acht raadde mijn leraar aan eens een kijkje te nemen bij de rugby. Hij vond het wel een sport die bij me paste. Dat heb ik gedaan en ik ben nooit meer gestopt.” Ilias is op aanraden van zijn moeder bij Tovaal gaan kijken: “Ik heb altijd fanatiek gevoetbald. Misschien wel iets te fanatiek… Doordat ik altijd groter was dan mijn leeftijdgenoten, beukte ik tijdens de wedstrijden nogal eens iemand omver. Mijn moeder vond het een logische stap om eens bij de rugby te gaan kijken.” Stijn begon zo’n negen jaar geleden met de sport: “Al mijn klasgenootjes gingen op rugby en toen ben ik maar meegegaan. Uiteindelijk ben ik de enige uit mijn klas die nog rugbyt.” 
 

Rugbybal

Grof en hard, maar ook zo leuk!

Rugby komt vaak over als een harde sport. Als buitenstaander is het bijna onvoorspelbaar dat je van het veld stapt zonder blessure. Roel: “Grote blessures heb je bij rugby echt niet zomaar. Als je goed traint, gezond eet en niet bang bent om te vallen krijg je niet snel een blessure.” Stijn ziet dat ook zo: “Eigenlijk kun je maar beter hard vallen dan dat je voorzichtig de wedstrijd in gaat. Zo loop je de minste kans op blessures. Dit klinkt heftig, maar dit harde aspect maakt de sport juist zo leuk!” Ilias ziet het ook zo: “Rugby is zo’n gave sport! Het is grof en hard, maar het is juist ook heerlijk dat je nog een beetje kind kunt zijn.” Roel vult aan: “Daarnaast is het een super diverse sport. Je kunt er alle kanten mee op! Of je nu groot, klein, dik of dun bent; voor iedereen is er wel een plekje.”

Rugby

Het geheim

Het is opmerkelijk dat er maar liefst drie personen uit één team het tot de Oranje selectie onder de zeventien hebben geschopt. Waar dit aan ligt? Volgens de drie komt dat zeker door hun trainer Brian Hendry. Ilias: “Brian heeft acht jaar professioneel gespeeld en daarmee zijn geld verdiend. Langs de lijn is hij de harde Schot, die je soms liever wilt ontlopen. Buitenom het veld is het echt een topkerel! Brian heeft ons de afgelopen tijd echt enorm veel bijgebracht.” Op de vraag waarmee ze persoonlijk het verschil hebben gemaakt zijn ze het snel eens. “We zijn alle drie echte werkers”, vindt Roel. “Bij rugby is techniek één ding, maar je moet ook echt door willen pakken”, aldus Stijn. Ilias kan dit wel beamen: “Je moet altijd doorgaan en niet te voorzichtig zijn. Naast dat bij ons alle drie de techniek goed is, onderscheid je je pas écht met vechtlust.”
 

Rugby Tovaal

De planning

De drie gaan volgende week met Oranje op teambuildingsweekend in Amsterdam. In maart hebben ze een training met de selectie en in april spelen ze twee oefenwedstrijden tegen onder andere Wales. Ilias: “We werken toe naar het EK op de korte termijn. Daarna zou het prachtig zijn als we in 2023 mee kunnen doen aan het WK in Parijs!” Roel en Stijn lachen om de ambitieuze gedachten van Ilias. Roel: “Dat is wel erg ver weg en dan moeten we wel héél goed worden, maar een mooi streven is het wel!” Ilias reageert lachend: “Dromen mag toch altijd?” We houden de mannen in de gaten!
 

Roel, ilias en stijn